Több ezren a rasszizmusellenes tüntetésen

2009.05.16. 18:19
Körülbelül háromezer ember részvételével tartottak tiltakozó megmozdulást a kirekesztés és a gyűlölet ellen szombat délután Budapest XIII. kerületében, a Szent István parkban.

Körülbelül háromezer ember részvételével tartottak tiltakozó megmozdulást a kirekesztés és a gyűlölet ellen szombat délután Budapest XIII. kerületében, a Szent István parkban.

A Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom közös rendezvényének kezdetén Hegedűs D. Géza színművész köszöntötte az ország különböző pontjairól érkezett résztvevőket, köztük több parlamenti politikust és kormánytagot. A romák elleni támadások és a kirekesztő, antiszemita megnyilvánulások elleni tiltakozás kezdetén óriás kivetítőn videóösszeállítást mutattak be a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki gyilkosságról, az áldozatok temetéséről.

Iványi Gábor metodista lelkész, a demonstrációt rendező szervezetek alapítója beszédében úgy fogalmazott, Magyarország helyzete már régóta nem belügy, és szégyen lenne, ha az ENSZ kéksisakos békefenntartóit kellene felkérni, védjék meg a faluvégi cigánytelepeket. „Magyarországon nincs közös megegyezés a szélsőjobboldal fizikai és szellemi vandalizmusával szemben” – fogalmazott a megmozdulás főszervezője, hozzátéve, a gazdasági válságot kihasználva újnyilas, holokauszttagadó, a legsötétebb korszakot idéző bandák tartják rettegésben a vidéki cigányságot.

Iványi szerint ma a világ két okból figyel Magyarországra: Overdose, a csodaló tündöklése miatt, illetve amiatt, hogy Magyarországon sorozattámadások történnek a cigányság ellen. Véleménye szerint nagyobb nemzeti gyász törne ránk a versenyló halála esetén, mint amiért a meggyilkolt roma honfitársak vesztesége felett éreztünk. A volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő félelem és kirekesztés nélküli Magyarországot, igaz vezetőket és méltóságukat megőrizni képes polgárokat követelt.

Bajnai levélben üdvözölt

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint a cigányellenességben nagykoalíció van, a baloldal és a liberális párt egyaránt cserbenhagyta a cigányságot, és minden veszély megvan arra, hogy megismétlődjön Magyarországon a két világháború közötti önpusztító politika. A roma jogvédő szerint sem a bal-, sem a jobboldal nem adott tisztességes választ a romák társadalmi integrációjának kérdéseire, hagyták, hogy a szegénység etnicizálódjon, majd engedték, hogy összekössék a bűnözéssel, így rászabadították az országra a szélsőjobboldalt. Horváth komplex programok indítását követelte.

Az antirasszista tüntetés részvevőihez több művész és közéleti személyiség videóüzenetben szólt, és levélben üdvözölte a kezdeményezést Bajnai Gordon miniszterelnök is. A rendezvényen megjelent Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Hiller István oktatási miniszter, több parlamenti politikus és közéleti személyiség. A megmozdulás előtt a Fidesz XIII. kerületi vezetői sajtótájékoztatót tartottak. Spaller Endre kerületi Fidesz-frakcióvezető szerint aki tenni akar a rasszizmus ellen, annak támogatnia kell a rendőrség megerősítését és a „három csapás” törvény bevezetését.

Teleki László, a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a helyszínen az MTI-nek azt mondta, Navracsics Tibor fideszes frakcióvezetőnek és más ellenzéki politikusnak is meg kellett volna jelennie a demonstráción, ha valóban elutasítják a cigányellenes megnyilvánulásokat.